Home » Eieren

Eieren

Het grootste gedeelte van onze eieren wordt geleverd aan een Duitse eierhandelaar. Ook zijn onze eieren verkrijgbaar bij een aantal supermarkten in Nederland. We hebben namelijk ons eigen merk ei op de markt gebracht.
Dit is mogelijk omdat we geregistreerd zijn als pakstation, daarbij voldoen we aan alle wettelijke eisen om eieren rechtstreeks vanaf de boer te verkopen. We sorteren onze eieren zelf op gewicht en verkopen rechtstreeks aan supermarkten, cateringbedrijven en restaurants.
Ons bedrijf is anders als een gemiddeld pluimveebedrijf. Ons doel is om een gesloten bedrijfsvoering te hebben. De helft van het voer dat onze kippen krijgen komt van onze eigen akkers. Dit proeft u weer in het ei!
Een groot deel van de stroom die we verbruiken wordt opgewekt door middel van zonne-energie. Kortom duurzaamheid vinden wij belangrijk.

Waarom de naam: 'DuurzaamhEItje' ?
Duurzaamheid vinden we belangrijk daarom was dit iets wat je terug moet kunnen vinden in de naam van ons ei.
Ons bedrijf ligt in de provincie Drenthe, waar veel heide te vinden is. De Drentse Hooglanden is het gebied waar het ei gelegd is.
En niet te vergeten het ei is het product dat we verkopen en natuurlijk het belangrijkste waar het om gaat.
Wij vinden dat de eieren op een klimaat neutrale wijze worden gelegd door onze kippen. Dit blijkt ook uit een project
waar we aan mee hebben gedaan, namelijk Boer en klimaat. Dit maakt ons ei uniek en daar hoort een toepasselijke naam bij.
Alle punten bij elkaar vormt de naam 'DuurzaamhEItje'

 

Waar zijn onze eieren te koop?

Bij meerdere supermarkten in Drenthe. De eieren worden via Drentsgoed Streekproducten geleverd. Ze zijn o.a. leverbaar bij de Jumbo in Westerbork en Beilen.

Ook worden de eieren los verkocht bij Resort Hof van Saksen. Hier kunt u de eieren zelf inpakken in doosjes. 

 

Ook leveren we rechtstreeks aan:

Catering van 't Hooge Hoogeveen

Grand café de Heeren van Coevorden

Lunchcafé Sisters Emmen

Ijssalon Talenti Gees

Echte Bakker Jordy Schepers Witteveen/Westerbork

Iers Restaurant & Pub 'De Turfsteker' Westerbork

't Keukentje Nieuweroord

Snijders Wachtum 


Geniet van onze heerlijke duurzame eitjes!

CO2 uitstoot per ei
Bedrijfsemissie: 812 ton CO2 eq.
Productie: eieren: 1197 ton
0,68 kg CO2 eg./kg ei
De CO2 eq. is van ons bedrijf is ongeveer 75% lager dan een gemiddeld leghennenbedrijf van dezelfde grootte.

Eieren zijn gezond

Ze bevatten belangrijke vitaminen en mineralen die van belang zijn om je lichaam gezond te houden. Om alle vitaminen en mineralen voldoende binnen te krijgen is het belangrijk gevarieerd te eten en daar hoort een ei bij! Een gezonde volwassene die niet vet eet en kiest voor magere varianten van vlees en zuivel kan gerust een eitje meer eten.

Voedingswaarde

Eieren bevatten verschillende soorten voedingsstoffen, zoals eiwit, vitaminen en mineralen. Ze zijn een bron van vitamine A, B2, foliumzuur, B12, D en E. Deze vitaminen heeft ons lichaam nodig. Bijvoorbeeld vitamine B2 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam en vitamine D hebben we nodig voor sterke botten en tanden.

Ook bevatten eieren mineralen zoals: ijzer, zink, fosfor, seleen en jodium. Naast vitaminen zijn ook deze mineralen nodig om ons lichaam goed te laten functioneren. Een gemiddeld ei van 61 gram (55 gram zonder schaal) levert 75 kilocalorieën.

Wat is het verschil tussen bruine en witte eieren?

In Nederlandse supermarkten zie je zowel witte als bruine eieren. Welke je koopt, is misschien afhankelijk van de prijs, de maat of je persoonlijke voorkeur. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen witte en bruine eieren? En zegt de kleur wat over de smaak?
Er wordt vaak gedacht dat witte eieren uit een legbatterij komen en dus minder kwaliteit hebben dan een bruin ei, of dat ze minder smaakvol zijn dan bruine eieren. Dit klopt niet. Sinds 2012 zijn legbatterijen namelijk verboden en komen dan ook niet meer voor in ons land. Bovendien is de kleur van het ei afhankelijk van het kippenras dat het ei legt. Een ezelsbruggetje om te onthouden welke kleur van welke kip komt: kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren en kippen met witte oorlellen leggen witte eieren. De kleur van de veren is in veel gevallen ook bepalend, omdat die vaak samenhangt met de kleur van de oorlellen. Dus: witte veren, witte eieren, bruine veren, bruine eieren.

Zijn bruine eieren gezonder dan witte?
Sommige mensen denken dat bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is niet waar. De kleur van de schaal heeft geen enkel effect op de kwaliteit van het ei. Wat de kip eet, kan wel invloed hebben op de kleur van die dooier en de smaak van het ei.
Waarom zijn bruine eieren duurder dan witte?
Bruine eieren zijn vaak iets duurder dan witte eieren. Ook dit heeft niets te maken met de kwaliteit van het ei. Bruine eieren zijn vaak wat groter dan witte, omdat het ras dat bruine eieren legt ook wat groter is. De kip heeft dus meer voer nodig en dat wordt doorberekend in de prijs die we in de supermarkt betalen.
De keuze voor een wit of bruin ei komt dus neer op wat je zelf het belangrijkste vindt: prijs of formaat. Wit of bruin: je eitje smaakt in beide gevallen even lekker op je bord!

Wij leveren alleen witte eieren, dit is een keus van ons als ondernemer zelf en wat onze afnemer vraagt. Verder maakt de kleur van het ei dus geen verschil.

In ons geval: Geniet van onze witte eieren en we hopen dat ze goed mogen smaken!!

Eicode

Houderij systemen:

Code 0:  biologisch ei
Biologische kippen worden meestal in dezelfde stallen gehouden als scharrel- of vrije-uitloopkippen, maximaal zes kippen op 1 m². Buiten heeft ook deze kip minimaal 4 m² begroeide buitenruimte ter beschikking. Biologische kippen krijgen biologisch voer. Hun snavels mogen niet behandeld worden. Dit zijn biologische eieren.


Code 1: vrije uitloop ei
De stallen van de vrije-uitloop houderij zijn gelijk aan de scharrelstal. Vaak is er een serre/wintergarten bij de stal aangebouwd. Deze kippen kunnen elke dag naar buiten, waar iedere kip minimaal 4 m² oppervlak voor zichzelf heeft. Een buitenverblijf dat grotendeels begroeid is met gras en bomen. Hier komt het vrije-uitloop ei vandaan.


Code 2: scharrel ei
In een scharrelstal mogen maximaal negen kippen per m² scharrelen. Er ligt strooisel op de vloer waar ze kunnen scharrelen en er staan plateauetages met zitstokken op verschillende hoogten. Op deze niveaus kunnen de kippen eten en drinken en leggen ze eieren in de legnesten. Het ei dat hier gelegd wordt heet een scharrelei.

 

Code 3: koloniehuisvesting
De koloniehuisvesting is in plaats gekomen van de legbatterijen). Sinds 2012 zijn deze verboden in Europa. Koloniehuisvesting heeft kooien met 30 tot 60 kippen. De kooien moeten groter zijn dan 2m² met voor elke kip minimaal 890 cm² leefruimte. Deze eieren zijn meestal niet in doosjes in de winkel supermarkt verkrijgbaar, maar gaan naar de verwerkende industrie. Ook kunnen ze soms in andere winkels of landen voorkomen.
 
Onze kippen produceren twee soorten eieren, scharrel en vrije uitloop ei.
Onze codes zijn: 2-NL-4128601 , 2-NL-4128602 en 1-NL-4128604

 

Certificeringen

 

Over IKB Ei

IKB Ei is een kwaliteitszorgsysteem voor de productie van eieren. Deelname aan de regeling is vrijwillig. De regeling gaat over alle schakels die betrokken zijn bij de productie van consumptie-eieren: van het primaire bedrijf tot de pakstations. Deelnemers verstrekken zo garanties over de manier van produceren, kwaliteit en herkomst. Om aan IKB Ei te kunnen deelnemen, moeten bedrijven aan een groot aantal voorschriften voldoen.

ikbei.nl 

 

KAT

KAT is in 1995 als organisatie van openbaar belang opgericht. Het bestuur bestaat uit 13 leden uit de eierhandel, de levensmiddelhandel, de diervoedingsindustrie en de dierenbescherming. Het bestuur wordt door de algemene ledenvergadering voor een periode van 3 jaar gekozen. KAT is tegenwoordig de controle-instantie voor eieren uit alternatieve houderijsystemen in Duitsland en de omliggende EU-landen. De KAT-criteria voor leghennenhouderijen gaan duidelijk verder dan de EU-richtlijnen. KAT zorgt ervoor dat men zich zowel in Duitsland als ook in andere Europese landen aan de voorschriften houdt en deze unaniem  omzet. Het doel is een permanente controle en traceerbaarheid van de eieren vanaf diervoedselproducenten en het legbedrijf tot aan de eindverbruiker. Het KAT-exclusiviteitprincipe garandeert dat alle ondernemingen die met het produceren en verkopen met de productie en verkoop van eieren te maken hebben  bij KAT georganiseerd zijn en het KAT-keurmerk mogen gebruiken. Voor de eindverbruiker betekent dit zekerheid over de herkomst van de door KAT gecontroleerde eieren. 

http://www.was-steht-auf-dem-ei.de

 

Wat is NCAE?
Nederlandse Controle Autoriteit Eieren, bij afkorting: NCAE, is een dienst van Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) en is belast met het toezicht in de eieren- en pluimveevlees sector in Nederland.
 
Het COKZ is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) en staat onder toezicht van het ministerie van Economische Zaken (EZ).
COKZ/NCAE verricht publieke taken in opdracht van verschillende overheidsinstanties.
 


VLOG certificaat 

VLOG staat voor Verband Lebensmittel ohne Gentechnik. Hierin zitten veelal Duitse vertegenwoordigers van voedselfabrikanten en retailers en andere schakels in de voedselketen die pleiten voor de productie van levensmiddelen zonder GMO's VLOG heeft richtlijnen opgesteld voor voerfabrieken, legpluimveebedrijven en pakstations om het systeem van non GMO producten te borgen.

http://ohnegentechnik.org/